Temavärld: Påsk med barnen!

Varför firar man egentligen Påsk?

Detta är en fråga som många ställer sig när påsken börjar närma sig. För att besvara denna fråga har vi gjort en kort sammanfattning. Ursprungligen är påsken en kristen högtid. Men det finns även många icke-kristna traditioner som har kommit till med åren. Några av dessa traditioner är förstås att måla påskägg och att gå på påskäggsjakt, en favoritlek hos barnen!
Påsk firas utav kristna till minne av Jesu Kristi lidande, död och uppståndelse. På skärtorsdagen ska Jesus ha ätit sin sista måltid och på Långfredagen ska han ha korsfästs. Det var på påskdagen som Jesus ska ha uppstått från de döda.


På vilka dagar infaller påsken?

Till skillnad från många andra helgdagar så infaller inte påsken alltid på samma dagar varje år. Ibland firar vi Påsk i mars och ibland i april. Så vad är det som bestämmer när vi ska fira Påsk? Påskdagen infaller alltid den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen, som infaller på eller efter 21 mars.
I Sverige firas påsken vanligtvis tillsammans med familjen. Vi har därför samlat ihop några tips på hur ni kan förgylla påsken med hjälp utav roliga lekar och leksaker! Några typiska sysselsättningar för barnen är just att pyssla och att rita. Målartillbehör och pyssel hittar du förstås även i vår shop!

Påskägg

Påskägg är en utav sakerna som många tänker på när de hör just "Påsk". Men hur fungerar det egentligen med påskägg och vart kommer traditionen ifrån? I många kulturer symboliserar ägg återfödelse och fruktbarhet, och i västvärlden tillhör ägg den traditionella påskmaten. Förr i tiden stannade äggproduktionen upp under vintertiden i brist på foder till hönsen. Produktionen kom sedan igång igen i lagom tid till fastan, men i och med att äggen inte åts under fastan, så hade man ett överskott av ägg till påsken. Nu för tiden producerar hönsbönderna ägg under hela året.

Att måla påskägg

Koka ägg och låt dem svalna. Med hjälp utav vattenfärg eller färgpennor kan man som bäst måla vackra mönster och roliga figurer. Om du inte vill använda dig utav färgpennor eller målarfärg så kan du även använda dig utav grönsaker eller frukter! Då kokar du bara äggen tillsammans med grönsakerna eller frukterna så får äggen automatiskt en annan färg. Om du kokar äggen tillsammans med t.ex. rödbetor så får du röda ägg och om du kokar dem tillsammans med blåbär så får du blåa ägg. Grön färg kan du få via persilja eller spinat.


Påskharen

Påskharen är en påsksymbol som ofta förknippas med påskägg. Påskharen är som motsvarigheten till jultomten och kommer med påskägg till barnen. I många familjer gömmer man äggen så att barnen får gå på jakt. Detta är en lek som många barn ser fram emot och längtar till. Kombinationen med lek och godsaker går alltid hem hos barnen!


Att påska!

Något som absolut inte får glömmas under påsken är förstås att påska! Att barn under påskaftonkvällen gärna klär ut sig till påskkärringar eller påskgubbar för att sedan knacka dörr och önska grannarna Glad Påsk är ingenting nytt. Men vart kommer traditionen ifrån? Det är osäkert när exakt traditionen kom till Sverige, men man tror att den började sprida sig i mitten av 1800-talet. Ursprungligen kommer ordet påskkärring från 1600-talet då man trodde att det fanns häxor som åkte till "Djävulens stad" (Blåkulla). Dagens påskkärringar har snarare vackra små fräknar, älskar godis och ger gärna bort handmålade teckningar!Många har ledigt under påskhelgen. Vissa väljer att resa medan andra väljer att stanna hemma. Det typiska aprilvädret kan man aldrig lita på, men oftast så brukar solen titta fram och graderna stiga, så att utomhuslek blir möjligt. Försök att inte stressa för mycket under påskhelgen. Ta istället vara på tiden tillsammans med nära och kära. Gemensamma aktiviteter brukar göra gott och för små barn är påsken ofta en utav de bästa högtiderna på året! Om du funderar på att köpa in lite nya utomhusleksaker så kan vi bland annat rekommendera att kika på: BIG,Puky eller Hudora.


Vi önskar dig och din familj en Glad Påsk!
Bästa hälsningar, ditt pinkorblue team!