Barnvagnsguiden Information

Kombivagnar & Duovagnar

Duovagnar och kombivagnar är de vanligaste typerna av barnvagnar för nyfödda. Det kan vara lite krångligt att hålla isär dessa modeller så här kan du läsa mer om vad de olika modellerna innebär och de fördelar och nackdelar som de har.

Kombivagnar

Om du söker efter en stabil vagn för den nyfödda babyn så springer du alldeles säkert på ordet kombivagn. Precis som namnet antyder så är kombivagnar gjorda för att kunna användas som både liggvagn och sittvagn. För att din bebis ska kunna ligga raklång i den behöver vagnen kombineras med en mjuklift. Mjukliftar är i regel väldigt enkla att både montera och bära med sig, vilket är önskvärt när den sovande bebisen ska bäras från vagnen till exempelvis hemmet, utan att väckas.

När barnet inte längre behöver ligga ned raklångt så kommer vagnens briljanta funktioner verkligen till hands. Med justerbart ryggstöd och fotstöd så kan den anpassas ergonomiskt efter din bebis behov och användas som sittvagn. Men ryggstödet går att fälla ned så pass långt att det lilla barnet självklart kan ta en välbehövlig tupplur i vagnen, utan mjukliften.

Duovagnar

En duovagn består av en sittdel och en liggdel, alltså två separata delar. Detta gör att barnvagnen går att användas redan från födseln upp till att barnet inte längre behöver barnvagnen egentligen. Med andra ord så finns det många kronor att spara in om du väljer en duovagn till ditt lilla barn. I duovagnar så byter du ut båda delarna till skillnad från kombivagnar där du endast placerar en mjuklift. Men detta låter mer komplicerat än det egentligen är då de flesta delarna till duovagnar enkelt monteras genom att ”klickas” på chassit.

Det går oftast att vända sittdelen eller ”sätet” på en duovagn. Detta är väldigt praktiskt då alla barn är unika där vissa föredrar att åka framåt och vissa föredrar att åka baklänges.

Liggdelen på duovagnar är oftast lite större än på en vanlig mjuklift vilket ger extra utrymme att packa barnvagnen och göra den extra bekväm och gosig för din lilla älskling. En mjuklift är ofta lite lättare att bära med sig än liggdelar till duovagnar. Däremot bidrar den större liggdelen till att duovagnar är något stabilare än kombivagnar och ger dig som förälder en extra känsla av trygghet på din promenad.

Duovagnar är ett utmärkt val för dig som väntar eller nyligen fått tillökning till familjen och i vår shop hittar du ett stort utbud av de mest populära duovagnarna i mängder av modeller, färger och designer till låga priser.

Sittvagnar

När barnet kan sitta upp är de oerhört nyfikna på sin omvärld, även när de är i barnvagnen. Sittvagnen är ett populärt och ett väldigt praktiskt val när barnet kan sitta upp. En sittvagn är en stabil vagn med lite större och mer rejäla hjul som passar i de flesta miljöer. Som namnet antyder så är vagnen gjord för att sitta i och är därför inte aktuellt för den nyfödda, men från sex månader så är det ett mycket bra val av vagn. Sittvagnar kommer i många olika modeller med fokus på hjul, stabilitet, smidiighet och mycket mer. Så har du ett barn som gärna vill ta en liggande tupplur under era promenader så är det läge att kolla in en annan barnvagnsmodell.

En av de vanligaste frågorna som vi får är om det är bättre med tre eller fyra hjul på sittvagnar. Detta är helt och hållet en smaksak och vad som ger dig bäst känsla av trygghet och kontroll. Vilken typ av livsstil ni lever och hur ofta vagnen kommer att användas bör vara era främsta argument när ni väljer vilken sittvagn som passar just nu. Kommer ni använda den ofta så är det väl värt att investera i en dyrare vagn i högre kvalité. Kommer ni behöva få plats med sittvagnen i trånga miljöer som hissar och dylikt kan det vara värt att kolla in lite mindre sittvagnar. Sittvagnar är anpassade för vardagen och går att ta med sig på bussen, i stadsmiljöer och liknanden miljöer där kombinationen av smidighet och kontroll är i fokus. Läs mer om hjul här.

Paraplyvagnar

Har du ett barn som är stort nog att sitta upp själv i vagnen så har du här den perfekta stadsvagnen och resevagnen på alla sätt och vis. Paraplyvagnar, som även kan kallas sulkys, är smidiga, mindre vagnar som är enkla att fälla ihop och tar lite plats i packningen. De kommer allt som oftast med små hjul som är väldigt enkla och smidiga att svänga med. De gör sig bra i stadsmiljöer men på ojämnt underlag så gör sig inte vagnen speciellt bra.

Det som kännetecknar en paraplyvagn är att de är väldigt kompakta. För att detta ska vara möjligt är det oftast så att vagnen inte går att justera speciellt mycket. Detta gäller både handtaget och ryggstödet. Som vi tidigare nämnt är detta den perfekta vagnen att resa med och är kompatibel att ta med sig som handbagage på de flesta flygbolag (Kolla alltid med flygbolaget först).

Vi har många olika typer av paraplyvagnar och sulkys - allt från klassiska ensitsiga paraplyvagnar till syskonsulkys.

Barnvagnspaket

Barnvagnspaket är ett populärt alternativ för många som väntar barn. Detta då det innehåller tre vagnar i ett och samma paket. Paketet består av:

  • Chassi
  • Liggdel
  • Sittdel
  • Babyskydd

Med andra ord är detta en vagn som barnet verkligen kan växa med då den går att använda som liggvagn tlil en början, sedan sittvagn och babyskyddet går att använda till såväl barnvagnen som till bilen. Detta är ofta en väldigt prisvärd och billig lösning i den djungel som barnvagnsletande kan vara.

I vårt stora utbud hittar du barnvagnspaket från många olika märken och i flera olika modeller.

Joggingvagnar / Trehjulingar

Denna typ av vagn är verkligen för den sportiga familjen eller för dig som ofta rör er i ojämn terräng. Joggingvagnar, som också kan kallas för sportvagnar eller trehjulingar, är utrustade med stora stabila hjul som är speciellt utvecklade för att passa på så många underlag som möjligt. Vagnen är, som namnet ger en ledtråd om, väl anpassat att jogga med i och med ett stabilt handtag i kombination med de stora, stabila hjulen.

Framhjulet är i regel alltid så kallade ”swiwelhjul” – den typen av hjul som kan går att rotera varvet runt. Effekten av detta är att du inte behöver luta vagnen när du ska svänga med den. Det kan ge en känsla av att vagnen inte är lika stabil, men allt som oftast så finns det en låsfunktion som gör hjulet och sedemera vagnen mer stabil.

Dämpningen är väldigt väl utvecklade i denna typ av vagnar, just för att du ska kunna jogga med den. Detta i kombination med välpumpade hjul gör turen underbar och säker för både dig och din lilla älskling i vagnen.


Tvillingvagnar / Syskonvagnar

Som namnet avslöjar så är denna typ av vagn gjord för att ha två eller flera barn i sig. Tvillingvagnar kommer i mängder av olika modeller där du kan placera sätena på olika sätt: bredvid varandra, framför/bakom varandra, en framlänges och en baklänges. Detta i kombination med justerbara ryggstöd, modeller med utbytbara liggdelar och sittdelar gör detta till en vagn med lång livslängd för dig som har tvillingar eller syskon i nära ålder. Även här går det ofta att fästa babyskydd på chassit.

Storleken på syskonvagnen avgör oftast vilken typ av hjul som den har. De mindre sulkyliknande modellerna har ofta punkteringsfria hjul som går att rotera i 360 grader, medan större, mer rejäla syskon- och tvillingvagnar ofta har stora lufthjul som bidrar till mer stabilitet när den används.